Az ingatlanok felmérése során a külső területek geodéziai felmérését és a belső területek építészeti felmérését egyaránt a Megrendelővel előre egyeztetett felmérési módszertan szerint végezzük, igény esetén különféle területi szabványok (pl. DIN 277, BOMA) figyelembevételével.

 

  • Területfelmérési szabványok - DIN 277, BOMA

 

Egy ingatlangazdálkodási rendszer bevezetése, illetve az ingatlanok felmérése során egyaránt alapvető fontosságú egy egységes területfelmérési rendszer (szabvány), illetve egy ehhez kapcsolódó felmérési módszertan alkalmazása.

 

Területfelmérési szabvány hiányában az épületfelmérés eredménye nehezen értelmezhető, így a későbbiekben csak korlátozott mértékben használható (gondoljunk csak arra, hogy már a legegyszerűbb fogalmak - pl. nettó terület - is hányféleképpen értelmezhető.

 

A felmérési szabványoknak megfelelően kialakított terület nyilvántartás nagymértékben megkönnyíti a mindennapi teendőket az ingatlan üzemeltetés számos területén (pl. egy iroda bérleti szerződés megkötése, vagy egy takarítási tevékenységre vonatkozó pályázat kiírása is sokkal könnyebb, ha az abban szereplő adatok egyértelmű definíciókon alapulnak).

 

Egy felmérési standard alkalmazásának további előnye, hogy segítségével az ingatlangazdálkodái tevékenység során felhalmozódott információkat más rendszerek, szervezetek adataival is egyértelműen össze lehet hasonlítani. Ezáltal fontos információkat kaphatunk az adott tevékenység hatékonyságáról, könnyebben megtalálhatjuk az ún.”legjobb gyakorlatot” („Best Practices”).

 

A hazai ingatlan felmérési és létesítménygazdálkodási gyakorlatban még nem alakult ki egységes szabályozás, több szervezetnél külföldről átvett szabványokat alkalmaznak (itt a német DIN 277, ill. a nemzetközi BOMA-rendszert). Bíztató hazai kezdeményezések azért vannak, ilyen a Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség által kidolgozott irányelv.
Ez a területek kategórizálásának módját írja le (a terület felmérés módjára nem tartalmaz útmutatást).

 

A különféle szabványok által definiált területkategóriák rendkívül sokfélék lehetnek (bruttó szintterület, bruttó épületterület, nettó szintterület, nettó épületterület, munkahelyi terület, kiszolgáló terület, közlekedő terület, külső nettó épületterület, parkoló terület, közösségi szintterület, bérbe adható szintterület stb.). Ezekre építve különféle mérőszámok képezhetőek, melyek az épület kihasználtságát, hatékonyságát jól jellemzik.


 


 


Szóljon hozzá

Küldje el a témával kapcsolatos hozzászólásait, kérdéseit.

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
Hozzászólás*