Lézer-szkenneléshez kapcsolódó szolgáltatásaink:

 

  • Lézer-szkenneres felmérés: amennyiben lézer szkenneléssel hatékonyabban (olcsóbban) elvégezhető egy adott feladat mint a fotogrammetriai vagy geodéziai módszerekkel, úgy ügyfeleinknek ezt a technológiát ajánljuk.

 

Ebben az esetben partnereink segítségével a terepi mérést is elvégezzük, szükség esetén a kiegészítő geodéziai mérésekkel és fotogrammetriai felvételekkel.

 

  • Lézerszkenneres felmérés adatatainak feldolgozása: 3D modellek elkészítése, 2D kiértékelés (pl. homlokzatrajz, metszetrajz készítése).

 

 


  

 

foldmeres_arajanlat

 

  • 3D lézerszkenner - lézerszkennelés

 

 

MI AZ A LÉZERSZKENNELÉS? 

A térbeli adatnyerés egyik leghatékonyabb és legkorszerűbb módja az ún. lézerszkennelés.

A lézerszkenner néhány perc alatt több millió pont 3D koordinátáját képes megmérni nagy pontossággal. A felmérés eredménye egy térbeli "pontfelhő", melyből utólagos kiértékeléssel kinyerhetőek a felmért objektumok geometriai adatai.

 

lezer_szkenner.jpg lezer_szkennelt_ortofoto

MTA főhomlokzatáról készült pontfelhő

Pontfelhő ortogonális nézete a homlokzatról
   
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOGYAN MŰKÖDIK A LÉZERSZKENNER? 

Működési elve hasonló a geodéziai mérőállomáshoz. Egy lézersugár segítségével megmérjük az adott pont és a műszer távolságát. Mivel a lézersugár "helyzetét" (vízszintes és magassági szögét) szintén rögzíti a műszer, így kiszámíthatóak a megmért pont 3D koordinátái.

A leglényegesebb különbség, hogy míg geodéziai módszerekkel percenként csak néhány pont mérhető, addig a lézerszkenner több millió pont koordinátáját határozza meg, a lézersugár gyakorlatilag "végigpásztázza" a környezetét.

 

MIKOR ÉRDEMES A LÉZER SZKENNER TECHNOLÓGIÁT VÁLASZTANI?

A következő táblázatban összefoglaltuk az általunk alkalmazott felmérési technológiák néhány jellemzőjét.

 

  Geodézia Fotogrammetria Lézer szkennelés
Információ mennyiség Viszonylag kis mennyiségű pont térbeli helyzetének a meghatározása. Nagy mennyiségű pont térbeli helyzetének közvetett meghatározása, részletes képi információkkal.  Nagy (gyakran felesleges) adatmennyiség, korlátozott képi információkkal.
Pontosság A legszélsőségesebb pontossági követelményeket is kielégíti. A pontosságot az alkalmazott eljárás és a fényképezőgép nagyban befolyásolja, de általában alacsonyabb mint a geodéziai és lézer szkenneres eljárásnál.  Közepes pontosság (lézer szkennelés felbontásától függ).
Gyorsaság A terepi munka és az utólagos feldolgozás egyaránt hosszadalmas a többi módszerhez képest.   Rendkívül gyors a terepi mérés (fotózás), de a fotók kiértékelése hosszadalmas és bonyolult folyamat.  A terepi mérés és annak utólagos feldolgozása is viszonylag gyors.
Egyéb jellemzők  A többi módszert jól kiegészíti, általában a fotogrammetriai feldolgozáshoz és a lézerszkenneléshez is szükség van egy minimális geodéziai mérésre.  Archiválásra jól használható (pl. sztereó képpár készítésével), illetve archív felvételek is kiértékelhetőek (pl. többképes fotogrammetriai eljárással).  Archiválásra jól használható, főleg a fotogrammetriai eljárással kiegészítve.

 

Az adott feladat jellege, volumene, pontossági követelményei, időbeli korlátai és költségkerete alapján egyértelműen meg lehet határozni, hogy a különféle fotogrammetriai és geodéziai módszerek, illetve a lézer szkenneres eljárás (esetleg ezek kombinációja) közül melyik a legmegfelelőbb a felhasználó számára.