Az oldalon az általunk előállított
térbeli (3D) modellek típusait mutatjuk be.

Ezek közös jellemzője, hogy a geometriai és képi információ tartalmukat egyaránt terepi mérésekkel, illetve fényképfelvételek készítésével határoztuk meg (geodéziai és fotogrammetriai módszerekkel).


Az így készült 3D modellek - pl. az építész tervek alapján előállított 3D modellekkel szemben - egy meglévő objektum valós információit tartalmazzák (nagy pontossággal).


Ez alapján jól felhasználhatóak az építészet és műemlékvédelem területén, a tervezési és dokumentálási munkák során.

 

Kapcsolódó épületfelmérési szolgáltatásaink:

 


 

További templom felmérés referenciák.

 


 

3D MODELLEZÉS ÁRAK

 

 

 

 

3D modell árajánlat

 

  • 3D modell

 

  Helyszíni felmérés, vagy meglévő tervrajz alapján elkészítjük a kívánt objektum (épület, műtárgy, régészeti lelet, gépészeti berendezés) három dimenziós modelljét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 3D modellek típusait a sopronbánfalvi Mária Magdolna templom példáján keresztül mutatjuk be.
Természetesen az oldalon ismertetett 3D modellek nemcsak épületekre vonatkozhatnak, hiszen az általunk alkalmazott fotogrammetriai és geodéziai módszerrel bármilyen objektum modellezhető (egy régészeti lelet éppúgy mint egy olajfinomító).

 

 

maria_magdolna_templom_1.jpg   

 Mária Megdolna templom - Sopronbánfalva

 

A 12. századi templom kora gótikus építészetünk egyik legszebb emléke.
Hajója román stílusú, míg a három sarkán támpilléres szentély és a nyugati torony már gótikus stílusban épült a 14. században.
A templomban található hazánk egyik legősíbb falfestménye, mely feltehetően a 12. századból származik.
 

 

 

 

A templomot valamennyi irányból lefényképeztük, majd geodéziai mérőállomással meghatároztuk kb. 5-10 db jellemző pont koordinátáit.

Ezt követően történt a fényképfelvételek fotogrammetriai kiértékelése, melynek eredménye a következő képernyőfotókon látható 3 dimenziós drótvázas modell.

 Ebben az esetben a 3D modell topológiájának felépítésében csak a kiértékelt pontokat összekötő élek (térbeli vektorok) vesznek részt.

 

3D drótvázas modell 3D drótvázas modell (részlet)

 

fotogrammetriai kiértékelés vagy az utófeldolgozás során meghatározhatjuk az egyes élek határolta felületeket is, így létrejön egy 3D felületmodell.

 

3D_feluletmodell_1.gif templom_3Dmodell_1_1.JPG

3D_epuletmodell_reszlet_1.JPG

 

 

3D_feluletmodell_reszlet_1.gif

3D felületmodell (illesztő- és kontrollpontokkal)  3D felületmodell  3D felületmodell - részlet

 

 

A drótvázas modellel szemben ez a 3D modell már renderelhető, illetve a felületek metszésével könnyen meghatározhatjuk (tetszőleges síkokban) az objektumhoz tartozó keresztmetszeteket és hosszmetszeteket.

 

kapolna_feluletmodell_1.jpg  

templomtorony_hosszmetszet1_1.jpg

templomtorony_keresztmetszet_1.jpg

  3Dmodell_alaprajz_1.JPG
         
3D Felületmodell metszősíkokkal.   Torony hossz- és keresztmetszetete.   A 3D modellt ortogonális nézetéből szintén meghatározható a templom alaprajza.

 

 

A fényképfelvételek textúráját a fotogrammetriai kiértékelés során rátranszformálhatjuk a 3D modell felületére, így létrejön az ún. 3D fotórealisztikus modell.
Ez (az előbbi 3D modellekhez hasonlóan) nagy pontosságú mérésekre, illetve utófeldolgozásra alkalmas, ugyanakkor a fényképek információgazdagsága  is megőrizhető (hiszen ez a 3D modell képi (fotó) és geometriai információkat is tartalmaz).

 

3D_fotorealisztikus_modell_1.jpg kapolna_3D_modell_reszlet_1.jpg
     3D fotórealisztikus modell (képernyőfotó)      3D fotórealisztikus modell - részlet

 


Kiegészítés: 

 

A lézerszkennereknek köszönhetően megjelent a 3D modelleknek egy további fajtája, melyben az adott objektumot egy sok millió elemből álló ponthalmaz az ún. "pontfelhő" határoz meg. Az egyes pontok akár színesek is lehetnek, így (korlátozott mértékben) képi információkat is tartalmazhat a modell.

 

laser_scanner
Lézerszkennelt pontfelhő az MTA főhomlokzatáról

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Szóljon hozzá

Küldje el a témával kapcsolatos hozzászólásait, kérdéseit.

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
Hozzászólás*


Igen, fotogrammetriai módszerekkel bármilyen alakzatról készíthető digitális 3D modell.
Photometric, 2010-06-11

Felkeltette az érdeklődésemet az Önök által végzett eljárás. Egy sajátos feladat megoldásához keresek megoldást, és felmerült bennem, hogy esetleg erre a célra is alkalmas lenne az Önök módszere. Mint a honlapjukon írják különböző tárgyak 3 dimenziós képét képesek elkészíteni. Én emberi fejek 3 dimenziós képét szeretném elkészíteni, és azt 3d-s nyomtatóval kinyomtatni. A nyomtató által kezelt fájlok a következők: STL, VRML,PLY,3DS, ZPR. Kérem tájékoztasson arról, hogy lehetséges-e megoldani ezt a problémát az Önök módszerével.
Fáradozását előre is köszönettel: Luliák Ferenc
Luliák Ferenc, 2010-06-09