Földmérési szolgáltatásaink:

 


Geodéziai felmérés (tervezési, ill. egyéb digitális térkép, felmérési vázlat, helyszínrajz, 3D terepmodell készítése).

 

  Kitűzés (pl. épület, telekhatár, ásatási terület, rasztrerháló kitűzése, kitűzési vázrajz készítése).

 

Épületfeltüntetés, épülettörlés.

 

Telekalakítás, telekmegosztás, telekegyesítés.

 

Használati megosztás (pl. társasházi alapító okirathoz, megosztási vázrajz készítése).

 

Szolgalmi jog bejegyzés (változási vázrajz készítése).

 

 


 

GEODÉZIA ÁRAK

 


 

GEODÉZIA REFERENCIÁK

 

 

 

 

foldmeres_arajanlat

 

 

 

 


Linkek:

 

 

Földmérés, geodézia - FÖLDMÉRÖ INFORMÁCIÓS PORTÁL

 

  • Földmérés

 

         
Egyéni és céges ügyfeleink igényeit egyaránt igyekszünk kiszolgálni geodéziai szolgáltatásainkkal.
 

 

 

 

 

 

 

CÉGES ÜGYFELEINKNEK

 

Az ingatlan-nyilvántartást érintő, hagyományos ingatlanrendezési földmérési feladatokon (telekhatár-rendezés, telek összevonás, telek megosztás, épület feltüntetés, épület törlés, szolgalmi jog, telekalakítás, kitűzés) kívül vállaljuk bármilyen felmérési térkép, tervezési térkép, ill. megvalósulási térkép, szintvonalas helyszínrajz, valamint 3D felületmodell elkészítését.

 

Igény esetén a felmérési térképhez digitális ortofotót mellékelünk, így a felmérés eredménye egyszerűen összevethető a természetbeni állapotokkal, illetve rengeteg többlet információhoz juthatunk.

 

Mivel nagy tapasztalattal rendelkezünk az egyéb „alternatív” adatgyűjtési eljárások (pl. a földi és légi fotogrammetriai kiértékelés) valamint a CAFM területén, ezért bizonyos szakterületek (pl. épületfelmérés, régészeti geodézia, ipari parkok, üzemek,gyárak, iparterületek felmérése) esetében számos többletszolgáltatást nyújtunk a földmérés mellett.

 

Ezek közül fotós kiegészítő szolgáltatásainkat elsősorban építész, tájépítész, régész ügyfeleinknek, valamint beruházó cégek és ingatlanirodák számára, mígCAFM szolgáltatásainkat elsősorban ingatlan beruházó és üzemeltető cégek számára ajánljuk.

 

 

MAGÁNSZEMÉLYEKNEK

 

 Magánszemélyként Önnek szüksége lehet földmérőre:

 

 1. Ha építkezik
Sok későbbi bosszúság elkerülhető ha már a tervezési fázis előtt felméreti egy földmérővel a telkét. Ennek során meghatározzuk a telek pontos méretét, elhelyezkedését, valamint felmérjük azokat az információkat, melyeket a tervezés során figyelembe kell venni.
Ilyen például a telken található közművek, jelentősebb fák, meglévő építmények elhelyezkedése, valamint a telek domborzati viszonyai.

 

A felmérési helyszínrajz ezen kívül tartalmazza a telek jogi határát is (melyet az illetékes földhivataltól szerzünk be), így azonnal látszik, hogy ez milyen mértékben tér el a felmért természetbeli határvonaltól (általában kerítéstől).

 

Többek között az építészeti tervezéshez is hasznos lehet új fotós szolgáltatásunk. Ennek keretében 15 méter magasságból készítünk légifotót vagy akár 3d panorámafényképet, így már előre láthatja, hogy melyik irányba mit fog látni leendő lakása emeleti ablakából. Részletek…

 

 Az építészeti tervek elkészülte után - még az alapozási munkálatok előtt - célszerű földmérővel kitűzetni az épület (illetve ha szükséges, a kerítés) pontos helyét és körvonalát.

 

Végezetül a kivitelezési munkák után – kötelező jelleggel – fel kell tüntetni az épület pontos helyét a földhivatali nyilvántartási térképen (ehhez egy ún. változási vázrajz készül). Ezt a munkát csak megfelelő jogosultsággal rendelkező földmérő mérnök végezheti.

 

 Fontos megemlíteni, hogy egy meglévő épületrész bontását követően szintén földmérő által készített változási vázrajz alapján történik az ingatlan-nyilvántartási térkép módosítása.

 

2. Ha módosultak a telek határai
A telek jogi határa leggyakrabban a telek megosztásakor, illetve több telek összevonásakor módosul, de a szomszédokkal való egyezkedés „eredménye” is lehet.
A módosításhoz természetesen szükséges az illetékes hatóságok (önkormányzat) engedélye, valamint a földmérő által elkészített vázrajz.

 

Ha szolgalmi jogot szeretne bejegyezni a telkére, ehhez szintén földmérő által elkészített változási vázrajz szükséges.

 

3. Ha az osztatlan közös tulajdon használatát szeretné dokumentálni
A tulajdonosok közötti viták elkerülhetők (vagy legalábbis csökkenthetők), ha a felek egy külső (földmérő) szakemberrel készíttetik el a közös tulajdon használatára vonatkozó megosztási vázrajzot. A vázrajz általában egy használati megosztási szerződés mellékletét képezi, a tulajdonviszonyokat ez nem befolyásolja.
 
 


Szóljon hozzá

Küldje el a témával kapcsolatos hozzászólásait, kérdéseit.

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
Hozzászólás*


Gyakorlatilag nincs különbség a geodéta és a földmérő elnevezés között, mindkettő elterjedt a magyar szóhasználatban. Egy árnyalatnyi jelentésbeli eltérés azért van (ami az angol és német nyelvterületeken sokkal egyértelműbb). A geodéziának megfelelő "geodesy" kifejezést ugyanis inkább a felsőgeodéziára használják, míg a földmérésnek megfelelő "surveying" kifejezést az alsógeodéziára.

Némi magyarázat, ha nem egyértelmű a felső-, és alsógeodézia közötti különbség:
A felsőgeodézia olyan - kevésbé gyakorlatias- kérdésekkel foglalkozik, mint például a Föld (mint égitest) alakjának, méretének és nehézségi erőterének minél pontosabb meghatározása (néha ezért elméleti geodéziának is nevezik).
A hagyományos földmérési munkák (pl. felmérés, kitűzés, épületfeltüntetés, telekalakítás) az alsógeodézia témakörébe tartoznak (bár ezekhez a fesőgeodézia szolgáltatja az alapot).
Általánosságban elmondható, hogy az alsógeodézia az olyan kisebb kiterjedésű földmérési munkákat foglalja magába, ahol a Föld görbületének hatása még nem érvényesül.
Admin, 2010-04-05
Szeretném megkérdezni, hogy a "geodéta" és a "földmérő" között mi a különbség? Más a végzettségük?
V.Szilvia, 2010-04-02
Megjegyzés: A Földhivatalba az eredeti okiratokat kell bevinni az ingatlan tulajdonosának (az okirati elv alapján a hatóság által kiállított engedélyek az okiratok). Ezek melléklete a vázrajz. A földhivatali átvezetéshez a vázrajz megléte tehát szükséges, de nem elegendő feltétel. A vázrajz csak az ingatlantulajdonos változtatási szándékát fejezi ki.
Kissné, 2009-11-14